Calorieën en kcal, wat is het verschil?

Calorieën zijn een eenheid voor energie. In de wetenschap de term calorie inmiddels vervangen door het begrip joule, dat nu als eenheid voor energie wordt gebruikt. In de voedingsindustrie en in het dagelijkse leven worden de calorieën echter nog altijd gebruikt als eenheidsmaat voor de energetische waarde van voedingsmiddelen.

Hoeveel calorieën is 1 kcal?

In het dagelijks leven worden calorieën en kilocalorieën  vaak door elkaar gebruikt. Als we het op deze website over calorieën hebben dan bedoelen we kilocalorieen (kcal afgekort) . 1 kcal is gelijk aan 1000 calorieën. Op veel websites wordt over calorieën gesproken maar bedoelen ze vaak kcal. Omdat men anders erg grote getallen krijgt is dit er langzaam ingeslopen. 

1 calorie

Met 1 calorie wordt de energie bedoeld, die nodig is om een gram water 1 graad te laten stijgen in de temperatuur. 4,18 joule is daarbij gelijk aan 1 calorie. In het dagelijkse leven wordt de kilocalorie vaker gebruikt omdat 1 calorie nogal weinig is. Een kilocalorie staat daarbij gelijk aan 1000 calorieën. De gemiddelde behoefte aan dagelijkse calorieën is afhankelijk van het geslacht en leeftijd. Een doorsnee man zal dagelijks gemiddeld 2500 kilocalorieën nodig hebben. Voor een doorsnee vrouw is dat aantal lager vastgesteld op een aantal van gemiddeld 2100 kilocalorieën. Indien je lichaam dagelijks meer calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft, dan zul je aankomen in lichaamsgewicht. Krijgt het lichaam minder calorieën binnen dan nodig, dan heeft dat tot gevolg dat je lichaamsgewicht zult verliezen.

Energie

Elk lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren en die energie wordt verkregen uit de inname van calorieën. Het lichaam verbruikt altijd calorieën. Dus ook als er geen activiteiten worden ondernomen. Het is wel zo dat er sprake is van meer calorieverbruik als het lichaam zich meer inspant. Tijdens een sportwedstrijd verlies je dus beduidend meer calorieën, dan tijdens een goede nachtrust. Dat maakt dat het tijdens het afvallen ook zo belangrijk is om intensief te sporten. De calorieverbranding gaat dan een stuk omhoog. Indien je niet sport en meer calorieën inneemt dan je eigenlijk nodig hebt op een dag, dan ligt op den duur overgewicht op de loer. De calorieën, die op een dag niet door je lichaam worden verbruikt, zullen zich namelijk gaan omzetten in vetcellen. Als je wilt afvallen, dan kan het tellen van calorieën behulpzaam zijn om gewicht te verliezen. Het proces kan verder gestimuleerd worden door meerdere keren per week intensief te gaan sporten. Op alle voedingsmiddelen staat het aantal calorieën vermeld, zodat je daar rekening mee kunt houden.

Heb jij opmerkingen over dit artikel over calorieën of een vraag. laat dan hieronder een reactie achter.


Copyright © 2019 / contact : i n f o @ calorieenverbranden .nl / Burned Calories