Lichaamsvetpercentage

Lichaamsvetpercentage

Het lichaamsvetpercentage is één van de graadmeters voor het vaststellen van de noodzaak tot afvallen. Met het lichaamsvetpercentage wordt het percentage vet aangeduid dat je lichaam bevat. Een lichaam kan niet zonder een bepaald vetpercentage, maar een te hoog percentage aan vet leidt zeker tot onaanvaardbare risico’s op het gebied van je gezondheid. Het lichaamsvetpercentage kan overigens op verschillende manieren gemeten worden. Je kan je lichaamsvetpercentage online uitrekenen op de website van Wijvallenaf.nl.

Vetpercentage vaststellen

Een manier om het lichaamsvetpercentage vast te stellen is door een elektronische vetmeter te gebruiken. Moderne weegschalen kunnen overigens over een vetpercentage meter beschikken, waarbij het resultaat als een redelijk nauwkeurige indicatie kan worden beschouwd. Andere middelen, waarbij het lichaamsvetpercentage nauwkeurig kan worden berekend zijn onder meer een knijptest, zevenpunts huidplooimeting en het gebruik van een bio-elektrische impedantiemeter. Deze instrumenten worden vooral door deskundigen gebruikt. Er wordt gesproken van een gezond vetpercentage tussen de veertien en zeventien procent bij mannen. Voor vrouwen geldt een ander percentage, want voor hen is het aan te bevelen lichaamsvetpercentage tussen de 21 procent en 24 procent gelegen, Topsporters hebben een beduidend lager vetpercentage. Bij het ouder worden geldt dat het vetpercentage net even hoger gelegen mag zijn tot maximaal drie procent voor ouderen boven de 60 jaar.

Hoog lichaamsvetpercentage

Als je een te hoog lichaamsvetpercentage hebt, dan heb je ook een verhoogde kans op aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarentegen is een te laag lichaamsvetpercentage ook niet altijd gezond, want je lichaam heeft zeker een bepaalde mate van vet nodig om te kunnen functioneren. Er zijn bovendien vetzuren, die uit voeding verkregen dienen te worden, omdat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken. Overigens wordt er gedacht dat de BMI en het vetpercentage hetzelfde zijn, maar dat is niet waar. Het vetpercentage bepaalt namelijk de verhouding van het lichaamsvet ten aanzien van de totale massa en de BMI geeft de verhouding aan tussen je lichaamslengte en je gewicht. Indien je over een te hoog percentage aan vet beschikt, dan is het nodig om dat te verminderen. De beste manier om van vet af te komen is door je lichaam in beweging te zetten en door dus te gaan sporten.

Vragen of opmerkingen over het lichaamsvetpercentage? Laat hieronder een reactie achter.


Copyright © 2019 / contact : i n f o @ calorieenverbranden .nl / Burned Calories